IZDZĪVOŠANAS SKOLA
Pārāk mazs šķīvis nav studenta draugs
Nebrīnos, ja, izdzirdot vārdu "Lido", deguns sāk domāt, vai kaut kur blakus nenosmaržos aromātiskas desiņas. Šā vai tā, "Lido" ir viena no atzīstamākajām vietām, kur pat students var labi paēst. Pat ja naudas maz, kādai pankūkai vai plikiem kartupeļiem sanāk. Un kā kārdina salātu un augļu bāri! Var ļaut vaļu fantāzijai un būvēt dzeltenas kukurūzu piramīdas, celt arbūzu pilis.
Eju
pusdienot uz "Vērmanīti" - to, kas atrodas Elizabetes un Tērbatas
ielu stūrī. Man ir pārbaudīts paņēmiens, kā smieklīgi mazajā trauciņā salikt
vairāk augļu. (Tikai "Vermanītī" rodas neganta vēlme protestēt pret
bezkaunīgi miniatūro tilpumu - te augļiem ir paredzēi mazi, caurspīdīgi trauciņi,
bet citos "Lido" ir normāli balti šķīvjveidīgi trauki). Krauju augļu
šķēles citu uz citas, līdz apsargs (sazini nu, kādas vēl ir viņa funkcijas,
ja raženajam vīram jāseko līdzi arī porcijas izmēram) pienāk klāt uz paziņo,
ka tik lielu porciju, kādu esmu pamanījusies satilpināt savā trauciņā, tomēr
nedrīkstot likt.
Kā, lūdzu? Kāpēc? Te taču
nekur nav atzīmēts, cik daudz es drīkstu likt? Līdz šim man šķita, ka varu likt,
cik vēlos.
Ja ir kaut kāda, tikai
"lidoņiem" vien zināma norma, tad laikam tā tomēr būtu jānorāda. Nu
kaut vai svarus tur blakus nolieciet! Tad runāsim. Apsargs tik piebilst, ka
viņš savu esot pateicis un man atbilstoši tam arī jārīkojas. Likt atpakaļ to,
ko es ar faķīra cienīgu veiklību esmu iekrāvusi savā trauciņā?
Manuprāt, ja nav precīzi
noteikta norma, cik drīkst likt, tad nav tiesību kaut ko aizliegt. Kas pēc "Lido"
domām ir porcija? Ja es ieliktu divas šķēles, tad gan man neskrietu pakaļ un
neteiktu - tā nedrīkst, lieciet pilnu porciju. Tad nolieciet kādu tautumeitu,
lai krāmē šķīvī tāpat kā citur.
Man tie "Lido"
noteikumi nepavisam nav skaidri. Meitene, kas sēž kasē, visu mēra uz aci. Viņa
arī izlemj - tas ir vienas vai divu porciju cienīgs veidojums. Un paņem no tevis
naudiņu bez vārda runas.
Un tomēr - es gribu tikt
skaidrībā par kritērijiem. Par porcijas diametru, augstumu. Lai uzraksta noteikumus
skaidri un gaiši, lai pieliek lineālu. Varbūt mana un kasieres izpratne par
normālu porciju būtiski atšķiras. Vai mana uztvere un gastronomiskā izjūta te
vainīga?
Iedomājos, ja es būtu
Vaira Vīķe-Freiberga vai kāda cita prominence, man diez vai kāds aizrādītu.
Starp citu, nav jau runa
par to, ka grūti samaksāt, bet princips. "Lido" "Dzirnavās"
līdzīgā situācijā man neviens neaizrādīja un ļāva mierīgi paēst, bet "Vērmanītī"
sacēla trobeli, kurā tika iesaistīti vairāki ēdinātavas darbinieki, kuri aktīvi
sprieda, vai mana porcija ir atbilstoša visiem priekšrakstiem. Protams, ka to
dzirdēja arī citi apmeklētāji. Varbūt kāds nodomāja, ka esmu ļoti ēdelīga, bet
šķiet, ka lielākā daļa tuvāk sēdošo apmeklētāju varēja tikai pabrīnīties, par
ko sacelts tracis. Ja jau "Vērmanīša" ēdinātavas saimniekiem nepatīk,
kā klienti rīkojas, lai izdomā un nodrošina vēl drakoniskāku
ATSAUKSMES
Ls 1,20 par trim karotēm majonēzes
02.04.2001
Izlasīju
tavu rakstu par piedzīvojumiem "Vērmanītī" un nospriedu, ka arī man
vajadzētu pavēstīt plašākai publikai par saviem piedzīvojumiem šajā iestādījumā.
Tas bija diezgan sen - pirms kāda pusotra gada. Taču kopš tā brīža uz "Vērmanīti"
vairs neeju. Nav jau tas iestādījums tas sliktākais starp ēstūžiem, picas tur
ir patiešām foršas (Nevar ne salīdzināt ar "Pica Lulū" dārgajām, pārsālītajām
un sausajām "pazolēm", Ģertrūdes ielas picērijā reiz man pasniedza
picas šķēli ar ieceptu matu.), bet man nepatīk, kā "Vērmanītī" burtiski
izrēķinās ar klientu.
Tur jau tāpat visu uz
šķīvja liek pavāri. Tovakar izvēlējos kotleti un rīsus ar dārzeņiem. Gluži sausu
iekšā stampāt negribējās, tāpēc uzliku divas karotes majonēzes. Kad kasiere
izsita čeku, man acis bija uz kātiņiem - tur skaidri un gaiši bija uzdrukāts,
ka esmu paņēmusi četras (!) devas majonēzes. Un kopā tas maksāja 1 latu un 20
santīmus. Mēģināju iebilst, ka nu majonēze uz mana šķīvja sanāk dārgāka par
rīsiem un kotleti, bet meitene bija nesatricināma. Sāku domāt, vai tikai nevajadzētu
iet atpakaļ pie letes un iekasīt to majonēzi atpakaļ viņu podiņā.
Mazliet tā kā sakautrējos. Dusmas bija tādas, ka apetīti atņēma kā ar roku.
Bet vai tad tāpēc iesi pilnu šķīvi atstāt?! Par spīti noēdu. Tagad pašai nāk
smiekli par savu "atriebību" - viņiem taču no tā, ko es domāju, ne
silts, ne auksts. Samaksāts taču jau bija.
Par "Vērmanītu"
esmu dzirdējusi vēl vienu otru pastāstu - pavisam nesen kāda apkalpotāja visu
acu priekšā pa sienu ar lupatu tarakānus dzenājusi. Un ar ventilāciju arī viņiem
kaut kas īsti nav kārtībā - kā ieej pa durvīm, tā degunā iesit nejauka zivju
smaka.
Vispār atrast Rīgā labu
ēstūzi, kur būtu draudzīgas cenas, garšīgi ēdieni un arī vide patīkama, nav
viegli. Turklāt tam arī jābūt pēc iespējas tuvāk tavai mācību vai darba vietai.
Pretējā gadījumā atliek ēst mājās no rīta un vakarā, bet pusdienu sviestmaizes
slepeni nēsāt līdzi rokassomiņā.