IZDZĪVOŠANAS SKOLA
Sakrāvu tā, ka puķkāposti ripoja nost
16.04.2001
Ir daudz paņēmienu, kā šķīvi salātbārā vai augļu bārā
piekraut pēc iespējas pilnāku. Tik izdevīgi ir izmantot situāciju - normu neesamību.
Vai mēs esam tik ēdelīgi? Vai arī tas ir spēļu laukuma un būvniecības sindroms
- vēlme kaut ko kraut un tādā veidā kompensēt kaut kādas bērnībā nepiepildītās
vēlmes? Fantāzijas izpausmes? Un kā ir pēc tam pie kases?
Dažādas stratēģijas, piedzīvojumus un viedokļus pauž "Lido" apmeklētāji
- studenti.
Diāna:
- Pirmkārt, noteikti vajag
iet uz "Dzirnavām" nevis uz "Vērmani", jo "Dzirnavās"
trauki ir lielāki un ietilpīgāki. Ja runājam par augļu bāru, tad, veidojot augļu
traukā savu porciju, apakšā jāliek plakanākie augļi, piemēram ananāsi. Tos uzliekot
uz trauka maliņām, palielinās laukums, uz kura var likt pārējos augļus. Ja cilvēks
ēd putukrējumu, tad ar to var "salīmēt" visu pārējo, lai negāžas.
Caurumus var aizbāzt ar vīnogām. Bet galvenais, nepieciešama laba vestibulārā
sistēma, jo tas viss ir jāaiznes.
Salātu bārā tāpat - apakšā
jāliek kartupeļu salāti, kuros visu var "nostiprināt". Beigās sanāk
tāds paliels veidojums - gan platumā gan augstumā, bet vairums ir gadījumu,
ka es to visu nemaz nevaru apēst. Spēļu laukuma vai būvniecības aspekts nav
noteicošais. Es katru reizi tam pieeju ar azartu. Man patīk tā atmosfēra un
garšo, kā tur taisa ēst.
Pie kases man līdz šim
nav teikts, ka par to vienu lielo būtu jāmaksā kā par divām porcijām. Jāsaka,
ka es jau kādu laiku gaidu, kad tas notiks.
Māris:
- Man ir tāda metode -
fundamentā sakrauju salātus un tad saleju mērces, krējumu. Tad atkal salātus
virsū labi daudz (jāskatās, lai nerēgojas tas krējums pa spraugām). Pie kases
pieskaita tikai salātu cenu. Super! Iesaku!
Ir dzirdēts ieteikums, ka ap trauku, kurā tiek krauti augļi no bāra, apkārt
jāsaliek sulas glāzes, un tad jābūvē piramīdas, kamēr krīt.
Annemarī:
- Man ir īpaša tehnika.
To man iemācīja draugs. Vispirms uz šķīvja malām jāizkārto ananāsi tā, lai izveidotos
pēc iespējas lielāka virsma, pēc tam liek vienādas formas augļus, vienmērīgi
krauj piramīdā uz augšu - tā kā klucīšus. Pa vidu - caurumos var salikt vīnogas,
žāvētos augļus, ieliet jogurtiņu.
Zane
S:
- Es gribēju salātbārā
uz viena šķīvja salikt labi daudz - tā, lai arī draudzenei pietiek. Bija doma
salātus pēc tam sadalīt uz pusēm. Porciju sakrāvu tā, ka puķkāposti ripoja nost.
Tātad
Vispirms apakšā
liekam kartupeļu salātus- no tiem var paēst. Tad liek kabacīšus gar maliņām,
bet pa vidu - puķkāpostus. Pa virsu ber kukurūzu un zirnīšus. Toreiz manu veidojumu
kasiere novērtēja kā divas porcijas. Nu tad bija tā nepatīkami. Es tajā reizē
negribēju strīdēties, bet parasti gan strīdos.
Reiz es ar draugu pusdienoju.
Viņš paņēma zivju kotleti. Es uz tā šķīvja blakus sakrāvu kaudzi ar salātiem.
Kasiere paņēma dakšiņu, iebāza salātos un skatījās vai tur nav vēl viena kotlete!
Madara:
- Es paņemu uz lielā šķīvja
vienu vai divas kartupeļu pankūkas. Un tad aplieku ar salātiem - uz tā lielā
šķīvja varu sakrāmēt daudzreiz vairāk.
Vienreiz gan man nācās
dzirdēt, kā kasiere brīnījās: "Kā tas tur lielais šķīvis gadījās pie salātiem,
tur bija atsevišķi mazie!" Es atrunājos: "Bet kā, es to nevarēju zināt
"
Beigās jau gan samaksāju par divām porcijām, kuras reāli atradās uz mana šķīvja.
Toties pankūkas sanāca par brīvu! Es iesaku visiem - ejiet uz "Dzirnavām".
Tur, atšķirībā no "Vērmanīša", neko nesaka.
Zane
P.:
- Es tās spēlītes ar gigantiskajām
porcijām nepiekopju. Man jau "Lido" standarta porcija ir stipri par
lielu.
Man nav pretenziju pret cilvēku izdomu, bet gan pret šmaukšanos. Un sirdsapziņa
ir tā, kas man liedz to darīt.
Ko es darītu, ja būtu uzlikusi vairāk nekā viņi pieņēmuši? Tad gan es "kasītos".
Vai es samaksātu? Ir jēga maksāt par to, ko es varu apēst, nevis par kaudzi,
kura izveidota tikai kā atrakcija.
Un vēl
Ja cilvēks, liekot
savu porciju no augļu bāra, pa ceļam apēd vienu vīnogu un viņu pieķer - vai
tas kauns ir līdzvērtīgs tai vienai vīnogai, ko tu esi apēdis?
Kas
ir tas vīrietis melnajā?
"Vērmanītī"
vienai no apkalpotājām apjautājos:
- Vai jūs man varat paskaidrot,
kādas funkcijas zālē pilda melnajā uzvalkā tērptais vīrietis?
- Viņš ir apsargs.
- Vai viņam ir tiesības
noteikt, cik daudz ēdiena es drīkstu likt uz sava šķīvja?
- Nē, tādu tiesību viņam
nav.
- Cik īsti es drīkstu
likt uz sava šķīvja?
- Varat likt pilnu.
- Kas ir pilns?
- Kā jums pašai šķiet.
Tā, lai pāri malām negāžas.
- Tātad es varu krāmēt
tik, cik varu ?
- Ja būs liela porcija,
jums izsitīs čeku par divām porcijām?
- ???
- Kā es to varu zināt,
ka man uz šķīvja jau ir divas porcijas nevis viena?
- To jums pie kases pateiks.
- Tad jau man ik pa brīdim
būs jāiet pie kasieres un jājautā, vai es vēl drīkstu kaut ko uzlikt.
A.: Nu beigās jau redzēs.
Viss atkarīgs no kasieres.
Viss atkarīgs no kasieres
Tie nu bija tie vārdi, kurus es zemapziņā jau it kā biju gaidījusi. Galu galā
izskatās, ka ēdēji un ēdinātāji atrodas tādā kā nepasludinātā karastāvoklī -
kurš kuru.